2016


Recent werk 2016


GESTOLD TEXTIEL / 300 x 200 cm

LICHTPUNTJES / Studio Dusseldorp Tilburg

Noh bedaaaankt! / 2016
Lam de Wolf schildert met andere materialen dan een schilder. Textiel is vaak het materiaal van Lam de Wolf; toch kun je haar geen textielkunstenaar noemen. In 3-D installaties die zij “Handcomputer” noemt, maakte zij een raster van 3,5 x2.5 meter met spelden. Op iedere speld rangschikte Lam op kleur, rolletjes textiel of plastic van allen een meter lang. Al die gekleurde rolletjes, losjes om de spelden gewikkeld, geven een monumentaal en schilderachtig beeld, dat zowel aan het pointillisme doet denken als aan de pixels van het digitale tijdperk.

Lam de Wolf verzamelt kleur, maar ook woorden. Naast haar intuïtieve gevoel voor kleur is Lam een talig mens. Zij combineert deze twee fascinaties veelvuldig in haar werk. Voor “Zegbaar Zichtbaar” maakt Lam reeksen van woorden zoals: “ZAND, ZOETHOUT, ZAAGSEL, ZEEP, ZEE” en “STERANIJS, MANDERIJN, ROOM, BISCUIT, CHOCOLA” of “UI, STEENKOOL, OLIJFGROEN, SCHAAP”. Deze opsommingen zijn als kleine poëtische verzen. Lam vertaalt ze, van onder naar boven, in stukjes gekleurd textiel en plastic folie op kleine vellen papier als wonderbaarlijke landschapjes. Samen vormen ze een ritmisch beeld van vele kleurtinten die op elkaar reageren in vrolijke, ingetogen, harmonische, schetterende, warme of brutale tonen.

In haar recente werk verbeeldt zij zeemeeuwen. Deze meeuwen observeert zij nauwkeurig tijdens haar lange wandelingen aan het Zeeuwse strand of de kust van Bloemendaal. In een klein boekje maakt zij notities over het aantal kleuren van iedere vogel: 5x rood, 6x geel, 8x roze, 12x grijs, 8x zwart/wit. Ook in deze serie “Zeemeeuwen” worden de notities over de kleuren van de vogels, vertaald in stukjes gekleurd textiel, plastic en folie. In de gehele compositie lijkt het alsof de kleuren als meeuwen opstijgen en rondcirkelen in de lucht.

Marian Roodenburg 2017

Schilderen met lijnen / 2016

ZAKDOEKENRANDJES / NTM Tilburg